söndag 1 november 2015

UPPDATERING

Det var ett tag sedan jag var här inne och skrev. Sista året har jag avstått från att tävla i "The Battle of the Beadsmith" där jag varit med två ggr. Det är ju en utslagstävling, där man hela tiden tävlar två mot varandra, och den som får flest röster går vidare. Stressen är för stor för mig, när bidraget ska göras på två månader, under en bestämd tid, när jag inte vet hur allt är här hemma kommer att vara just då, eftersom både pappa och mamma är gamla och "vad som helst" kan hända. Dessutom är dessa månader oftast april och maj, med allt vad det innebär av vår och sommarnatur runt knutarna. Det där mellan hägg och syren, ni vet. Nej, då vill jag ut med kameran, och inte sitta inne.

Jag har i stället lämnat in några tävlingsbidrag till FireMountain Gems, som är USA:s största grossist i smycketillbehör tillsammans med just The Beadsmiths. Men FMG har även ett enormt utbud av ädelstenar av olika slag. Deras tävlingar är i olika klasser och drar till sig de allra bästa i världen av dem som har smycketillverkning som hobby, så konkurrensen är stenhård. Att placera sig där är en stor merit, men en ännu större merit är att få sitt smycke som baksidesreklam för FMG  på någon stor pärltidning. Och detta kan hända den som gått till final där, eftersom just de smyckena väljs ut för att skickas till företaget i Oregon i USA.

Förra året gick ett av mina smycken med flyg över Atlanten, och detta året hade jag hela två st. i final där. När jag fick tillbaka dem, fanns i lådan även de foton , som företaget tagit på halsbanden, som de kanske, om jag har tur, skulle använda som reklam.

När jag läste igenom blanketten för tull, mm, som låg i plastficka på lådan, fick jag också en tankeställare, Där stod försäkringsvärdet, så som FMG ansåg det skulle vara. De hade värderat varje smycke till ca 1000 dollar. Ja, ni läste rätt... 1000 dollar... ca 8000:- Det är något helt annat än det man kan sälja dem för i Sverige. I USA är hantverk värt något.

Här är först Son of Ganesha som var finalist förra året och sedan de två som var finalister i år... "The blue Lady and the Dragonfly" och "Temple of Poseidon."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar